Cursus Universal Voice System
level 2

Het vervolg op UVS level 1

Het Universal Voice Systeem (UVS) is een systeem voor stemgebruik dat de stem indeelt in 4 stemkarakters. Waarbij we uitgaan van 8 klankeigenschappen en 4 basisprincipes. Met deze elementen kun je elke gewenste vocale klank maken die er bestaat. In de 2-daagse cursus UVS level 2 staan jouw persoonlijke doelen centraal en is het vervolg op UVS level 1. In welke stemkarakters wil jij je ontwikkelen?

Voor wie is UVS level 2?

UVS level 2 is gericht op zangers (van amateur tot professional), koordirigenten, logopedisten, acteurs en zangpedagogen. We gaan tijdens deze vervolgcursus dieper in op de materie. Deze cursus is dus echt gericht op stemgebruikers die zich nog verder willen ontwikkelen.

Programma 2-daagse cursus UVS level 2

Jouw persoonlijke vocale doel staat centraal. We starten daarom de cursus met het opstellen van jouw Personal Voice Plan (PVP) om te bekijken waar jij jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen naar een optimaal geluid.

In elk stemkarakter bepalen we concrete doelen om jouw stem sterker, flexibeler en optimaler te maken. Elke deelnemer krijgt persoonlijke aandacht en oefeningen op zijn of haar eigen niveau. Begeleide oefeningen (pianobegeleiding) helpen je om lekker te zingen en je stem te trainen. Ook zullen we delen van songs gebruiken in diverse toonsoorten om zodoende datgene wat je geleerd hebt toe te passen in de juiste stijl. Elke deelnemer leert zijn eigen stem beter te beheersen en met veel meer mogelijkheden te gebruiken.

Aan de hand van de 4 universele stemkarakters Speech, Whisper, Belting en Classical/Legit leer je hoe je variaties kunt maken op deze basiskarakters die je tijdens level 1 hebt leren kennen. In alle stemkarakters leer je je stem dusdanig trainen dat je zowel hoger als lager kunt zingen (uitbreiden van je bereik).

Daarnaast leer je luider en zachter te zingen, of met meer of minder lucht (aspiratie). Je leert variëren in de hoeveelheid druk tijdens het zingen, en we kijken naar variatie in de hoeveelheid vibrato. Ook het leren aanpassen van klankkleur zullen we trainen. Zo leer je om bijv. met meer scherpte of meer warmte te zingen, of soms zelfs met beide tegelijk.

Naast de variaties binnen de stemkarakters leer je ook de mengvormen tussen de stemkarakters trainen. Je leert bijv. Speech mengen met Classical, Whisper en Belting. Of je leert Classicaljuist te mengen met Speech Whisper en ook Belting. Zo leer je oneindig variëren om zo al het materiaal van jouw keuze optimaal te kunnen zingen of spreken.

Zingen, horen, voelen heeft tot nu toe steeds centraal gestaan. Maar naast de praktische training wordt er tijdens deze cursus ook tijd en aandacht besteed aan het begrijpen van datgene wat je zojuist hebt getraind en hoe je het kunt herkennen. Je leert dit o.a. door het gebruik van anatomische animaties. Bij elke animatie behoren oefeningen om te leren voelen waar je werkt in je systeem en hoe je hier meer controle over krijgt. Zo leer je de anatomie ook aan de hand van praktische oefeningen.

Tijdens de UVS level 2 cursus maak je kennis met alle effecten die kunt maken. Klassieke effecten,zoals portamento, vibrato, triller, tremolo en colloratura. In rockmuziek leer je overgrunting-growl, high screams, deathscreams, rattle en distortion. Hierbij gebruikt het Universal Voice Institute High Speed Video films om uit te leggen hoe deze effecten worden gemaakt en hoe je deze correct en gezond kunt leren maken.

Aan het eind van de tweede dag kijken we samen met jou opnieuw naar je Personal Voice Plan en passen dat zo nodig aan met nieuwe doelen en nieuwe oefeningen die je mee krijgt om zelf te kunnen blijven trainen met de Universal Voice Guide.

Vereisten voor deelname

Om te kunnen deelnemen aan een UVS level 2 cursus dien je reeds in het bezit te zijn van een certificaat van deelname aan een UVS level 1 cursus. De cursus zal doorgang vinden bij een minimale deelname van 12 cursisten. Indien er te weinig aanmeldingen zijn, wordt u hiervan z.s.m. op de hoogte gesteld.

Concrete resultaten met UVS level 2

Tijdens de UVS level 2 cursus gaat het dus om het nog verder ontwikkelen van je eigen stem. Het leren ervaren aan de hand van concrete oefeningen en helder termen. Zo wordt je een betere vocalist (en/of pedagoog) met meer kennis en begrip. Simpel, helder en beter leren zingen.

Boek hier cursus UVS level 2