Cursus Universal Voice System
level 1

Het Universal Voice System

Het Universal Voice System (UVS) is een systeem voor stemgebruik dat de stem indeelt in 4 stemkarakters. Waarbij we uitgaan van 8 klankeigenschappen en 4 basisprincipes. Met deze elementen kun je elke gewenste vocale klank maken die er bestaat. Het trainen van de stem met UVS staat centraal in level 1. Zo leer je in 2 dagen echt beter zingen en spreken.

Voor wie is UVS level 1?

De cursus UVS level 1 en bijbehorend boek, de Universal Voice Guide, zijn gericht op zangers (van amateur tot professional), koordirigenten, logopedisten, acteurs en zangpedagogen.

Programma 2-daagse cursus UVS level 1

Tijdens de 2-daagse cursus UVS level 1 staat de ontwikkeling en training van jouw stem centraal. Je leert en ervaart hoe je in de 4 universele stemkarakters kunt zingen en hoe ze klinken in repertoire. Zo krijg je heel snel veel meer vocale mogelijkheden waarmee je kan zingen in het materiaal dat jij wilt zingen. Of dat nu klassiek repertoire is, of popmuziek, musical, wereldmuziek of bijvoorbeeld jazz.

Je leert voelen en horen wat de verschillen zijn en wat de specifieke klankkenmerken zijn die bepalen in welk stemkarakter iemand zingt. We gebruiken hiervoor heldere, simpele en overzichtelijke termen die over de hele wereld dezelfde zijn; universeel.

Tijdens het trainen ontdek je wat het repertoire van jouw keuze van je vraagt en krijg je oefeningen zodat je jouw muziek (nog) beter kan zingen en ook weet waarom en hoe je dat kan doen. Aan de hand van het UVS en de Universal Voice Guide zal je merken dat je jezelf op elk niveau direct kunt verbeteren.

Verbeteren vanuit elk niveau… Het werken met UVS is geschikt voor elk niveau, van amateur tot professional. Universal Voice Institute stelt jouw vocale wensen centraal en vindt dus maar 1 ding belangrijk: wat wil jij verbeteren voor jezelf?!

We werken met begeleide oefeningen op verschillende niveaus, waardoor iedereen op zijn eigen niveau verbetering ervaart en makkelijker gaat zingen binnen de 4 stem karakters.

Deze oefeningen hebben we ontwikkeld vanuit een aantal welbekende songs. Makkelijk in het gehoor liggend en dus ideaal om in een specifieke stijl en stemkarakter te komen en zo jezelf eigen te maken. Zo leer je horen, voelen en ervaren hoe jij klinkt in dat stemkarakter in een bepaalde stijl. Dat wat je ervaart en hoort verduidelijken we aan de hand van simpele animaties. Je leert dus ook hoe je stem werkt en wat je doet en per stijl/stemkarakter.

De 4 universele stemkarakters (Speech, Falsetto, Classical/Legit, Belting) leer je aan de hand van de 4 basis principes:

 • De juiste lichaamshouding.
 • De optimale ademstroom en ademdruk.
 • De stemmodus 1, 2 of mix.
 • Het juiste timbre of kleur.

We werken in Level 1 hierbij in de omvang die voor jou het beste werkt.  Je leert de 8 klankkenmerken afzonderlijk maken en herkennen waardoor je gelijk meer variaties kunt maken met je eigen stem. Daarnaast stellen we samen je eigen Personal Voice Plan (PVP) op waarin je het volgende in kaart brengt:

 • Welke klankkenmerken kun jij nog sterker maken zodat je in een door jou gekozen stemkarakter optimaler leert zingen?
 • Welke oefeningen uit de Universal Voice Guide zijn voor jouw ideaal?
 • Hoe bereik je jouw doel?
 • Welk basisprincipe helpt je sterk te worden? 

Hierdoor bereik je het snelst oneindig veel meer mogelijkheden binnen het door jou gekozen muziekrepertoire.

Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing de basis is van ons systeem (weten wat je doet geeft je meer  inzicht, keuzevrijheid en een gezond stemgebruik) staat praktisch werken in een UVS-cursus centraal. Onze werkwijze is snel en effectief de klank en sound  leren die jij zoekt door:

 • Horen.
 • Voordoen.
 • Nadoen.
 • Uitleg van basisprincipes.
 • Oefenen en werken met begeleide oefeningen uit repertoire.
 • Toepassen van lax vox, nasaleermethode of oefeningen uit andere methoden.

Met de unieke animaties van Universal Voice Institute zal je gaan begrijpen wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze eenvoudiger kunt toepassen.

Na het volgen van een cursus kun je thuis direct concreet verder aan de slag met de Universal Voice Guide! Of dat nu is voor het zingen in je amateurkoor of als professional op de planken van een opera of een grote musical. De Universal Voice Guide helpt jou met een serie opbouwende oefeningen om thuis makkelijk jezelf verder te ontwikkelen.

Een uiterst simpele benadering die helder is en direct werkt. Een benadering die alle universele klanken bereikbaar en beheersbaar maakt.

Vereisten deelname

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor deze cursus. De cursus zal doorgang vinden bij een minimale deelname van 12 cursisten. Indien er te weinig aanmeldingen zijn, wordt u hiervan z.s.m. op de hoogte gesteld.

Concrete resultaten met UVS level 1

 • Een grotere omvang.
 • Een groter dynamisch (volume) gebruik.
 • Meer controle in een heldere of ‘breathy’ sound.
 • Een goed vibrato.
 • Meer scherpte/warmte/metaligheid, je timbre beter herkennen, voelen en controleren.
 • Oraal en nasaal zingen.
 • Kortom: meer vocale vrijheid, variaties en kleur!

Just do it!

Leer in 2 dagen echt beter spreken en zingen met het Universal Voice System en het boek de Universal Voice Guide. Daarna weet jij precies wat je doet en wat je vocale mogelijkheden zijn. Een 2-daagse cursus waar je ervaart  hoe leuk zingen weer is en moet zijn (zowel voor jezelf als zanger, als voor bijvoorbeeld je leerlingen/ studenten/ cliënten)!

Boek hier cursus UVS level 1